Verplicht thuisblijven, extra veel diensten in de zorg draaien, je onderneming dicht, de kinderen weer thuis… Voor de zoveelste keer zitten we met z’n alleen in een onnatuurlijke situatie. Fysiek en mentaal fit blijven kan nu erg lastig zijn. Toch is het belangrijk om hierop te focussen. Hier lees je in 6 tips waar je op moet letten.
Juist tijdens de zoveelste lockdown is het belangrijk om gezond te leven. Door voldoende te bewegen, gezond te eten, goed te slapen en stress te verminderen houd je je weerstand optimaal en ben je mentaal weerbaarder voor tegenslagen. Nu de sportscholen gesloten zijn en de scholen dicht en jij misschien noodgedwongen thuis zit of juist overuren maakt is het vaak niet mogelijk om je aan je gewone vertrouwde schema te houden. Ik geef je tips zodat je ook tijdens deze lockdown aan je eigen gezondheid kunt werken.
Tip 1: ga naar buiten
Nu mogen we nog dus maak daar (als je geen klachten hebt) dan ook gretig gebruik van. Begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling en ga ook na de lunch even naar buiten. Heb je kleine kinderen? Zorg dat zij in de tuin of buiten in het bos even lekker kunnen rennen en ravotten. Ben je in staat om te sporten? Ren of snelwandel dat een stukje buiten of ga met gewichtjes aan de slag als je die hebt liggen. Veel sportclubs bieden ook online lessen aan. Ook al vind je dat eigenlijk niks, probeer het gewoon eens. Iets doen is namelijk altijd beter dan niets doen.
Tip 2: sta op tijd op
Als jij bij degenen hoort die weer eens thuiswerkt, of van wie de zaak dicht is, is de verleiding groot om later naar bed te gaan en ’s ochtends ook langer in bed te blijven liggen. Daar word je alleen maar lamlendiger van en het helpt niet met mentaal en fysiek fit worden. Zet je wekker uiterlijk om 8.00 uur en ontbijt vóór 9.00 uur. Dan raakt je biologische klok en metabolisme niet ontregeld.
Tip 3: zorg voor voldoende ontspanning
Heb je een vitaal beroep en maak je overuren? Of leef je thuis achter de laptop van online meeting naar online meeting? Zorg dan toch voor voldoende ontspanning, hoe moeilijk dat ook is. Als je geen pauzes kunt nemen, las dan micropauzes in van 1-3 minuten waarbij je even je ogen sluit en op je ademhaling let. Als je wel pauzes kunt nemen, zet die vooraf dan in je agenda. En sluit je laptop af op de tijd dat je normaal ook naar huis zou gaan. Probeer thuis niet te verzanden in eindeloos Netflixen ’s avonds om bij te komen, maar doe iets anders wat je leuk vindt en waar je voldoening uit haalt.
Tip 4: blijf gezond eten
Zorg dat je voldoende gezond eten in huis hebt en leg dit ook in het zicht. Bijvoorbeeld een fruitmand op de tafel. Kies volkoren koolhydraten, voldoende groenten en fruit en voldoende eiwit (vlees en vis, noten, zuivel). Vermijd snoep, gebak, koekjes, chips en andere ongezonde snacks. Eet drie maaltijden per dag, waarvan het ontbijt en de lunch de grootste maaltijden zijn. Eet na het avondeten gaan snacks meer. En drink voldoende water gedurende de dag. Vind je dit door alle stress heel moeilijk en heb je last van emotie-eten? Neem dan contact met me op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.
Tip 5: slaap voldoende
Zorg dat je op gezette tijden naar bed gaat en blijft opstaan. Probeer aan 8 uur slaap per nacht te komen, maar veel meer hoeft ook niet. Als je nachtdiensten draait, vraag dan aan je huisgenoten of ze nu extra zachtjes willen doen zodat je overdag zo goed als mogelijk kunt slapen.
Tip 6: vermijd stress en ontspan voldoende
De zoveelste lockdown voor best wat stress zorgen. En ook de angst om zelf ziek te worden of een dierbare te verliezen kan stressvol zijn. Maar ook tegenslagen als ondernemer, de topdrukte in de zorg of de kinderen fulltime thuis kan je opbreken. Probeer niet te veel het nieuws en alle reacties daarop te bekijken, maar focus je op de dingen waar je wél zelf invloed op hebt. Doe regelmatig iets waarvan je ontspant. Bijvoorbeeld een korte mindfulnessoefening, pak een creatieve hobby weer op, luister naar je favoriete muziek of lees een boek. Alles is goed, als je er maar van ontspant. Al is het 5 minuten per dag, is het al goed.
Praktijk blijft open
De coronacrisis heeft gelukkig beperkt effect op Fit met Eva. Mijn praktijkruimte gewoon open voor individuele consulten. Een videoconsult kan natuurlijk ook altijd. De GLI-groepen van het CooL-programma gaan even online (maar wel door!) en bootcamp geef ik nu in tweetallen steeds 30 minuten achter elkaar.
Veel succes met fit worden en blijven!