De termen ‘gezond’ en ‘feestdagen’ ervaren veel mensen als nogal tegenstrijdig. Logisch, want er zijn nogal wat ongezonde tradities die ermee gepaard gaan. Toch kom je met een paar trucjes best gezond de feestdagen door zodat je op 1 januari niet schrikt van de weegschaal. In deze 7 tips lees je hoe.
Kerst en oud en nieuw zijn feestdagen met dilemma’s. Niet alleen waar en met wie je het viert (al is dat door corona weer een stuk beperkter), maar ook wat je eet en drinkt en of je blijft sporten. Met een beetje pech rij je in de auto van kerstbrunch naar diner en doe je dat de dag erna nog dunnetjes over. Geen tijd om te sporten, alleen maar calorierijk eten, veel vlees, veel zoetigheden, veel alcoholische versnaperingen. Als je wilt afvallen, of het gewoon prettig vindt om gezond te leven, wat doe je dan?
Zelf de regie
In het meest ideale geval houd je zelf de regie. Dat doe je familie of vrienden bij jou thuis uit te nodigen, zodat jij het menu bepaalt. Als je ergens bent uitgenodigd kun je voorstellen dat iedereen een gang maakt zodat je nog invloed hebt op de maaltijd. Of je geeft je dieetwensen door aan de gastvrouw of -heer. Maar of die daarop zit te wachten en er iets mee doet, heb je niet zelf in de hand. Dus heb je een back-up plan nodig.
7 slimme tips
Als je zelf op geen enkele manier invloed op het kerstmenu kunt uitoefenen, houdt dan dit back-up plan met 7 tips in je achterhoofd waarmee je toch zelf grip houdt op wat je naar binnen schuift. Met deze tips kom je de feestdagen toch nog redelijk gezond door.
1. Eet kleinere porties en schep maar één keer op
Je hoeft echt niets te laten liggen, maar niemand verplicht je om grote hoeveelheden te eten. Neem dus een kleine portie en geniet daar lekker van. Laat je niet verleiden om nog een keer op te scheppen, maar leg je bestek meteen schuin op je bord zodat je tafelgasten weten dat je bent uitgegeten.
2. Doe je vooraf aan het diner niet te goed aan borrelhapjes of kerstkransjes
Voordat je überhaupt aan tafel gaat, krijg je vaak al een kerststol, chocolaatjes, kerstkransjes of borrelhapjes voorgeschoteld. Als je ergens makkelijk op kunt ‘bezuinigen’ dan is het hierop! Door dit niet te nemen (of misschien maar eentje, als het je lukt het daarbij te laten), houd je meer ruimte over voor het diner en krijg je minder loze calorieën binnen. Extra tip: dit lukt beter als je niet met een hongergevoel naar een etentje gaat. Eet desnoods vooraf nog even een boterham of een bak yoghurt zodat je het uithoudt tot het diner.
3. Maak keuzes: ga ik voor een lekker stuk vlees of een goddelijk toetje?
Maak vooraf een keuze: wat vind ik het allerlekkerste en wat kan ik makkelijker laten staan? Waar de een uit z’n dak gaat met een groot mals stuk vlees, zweert de ander bij een goddelijk toetje. Eet gerust datgene wat je het aller lekkerst vindt en geniet daar extra van. En laat datgene wat je wat minder vindt dan staan om te compenseren.
4. Wees matig met alcohol
Het gezondst is natuurlijk om helemaal geen alcohol te drinken, maar bij een kerstdiner en zéker bij oud en nieuw vloeit de drank nou eenmaal rijkelijk. Dat is vaak dubbel ongezond, want door de alcohol ga je meestal meer snacken. Probeer toch matig te zijn en stel voor jezelf een limiet in van te voren en vertel dit desnoods een je mede feestgangers. Of kom met de auto, dan drink je sowieso niet te veel.
5. Maak een wandeling tussen de festiviteiten door
Met Kerst zit je vaak de hele dag binnen bij iemand op bezoek. Als het even kan, probeer dan ’s ochtends nog naar buiten te gaan voor een wandeling of fietstochtje, of bezoek de sportschool als die open is. Wanneer je een hele dag met mensen ergens opgesloten zit, stel dan voor om samen een wandeling te maken. Daar is vaak meer animo voor dan je denkt. Dan ben je er toch even uit en bovendien zorg bewegen ervoor dat je je minder snel overeet.
6. Overdrijf niet met het kerstontbijt, maar ontbijt wel!
Als we al veel brunchen of dineren, dan is een rijkelijk kerstontbijt misschien iets te veel van het goede. Ook hierbij geldt: maak keuzes en probeer het niet te ongezond te maken. Dus niet én kerstbrood én croissantjes, maar één van de twee. Sla het ontbijt niet over om te compenseren voor het kerstdiner. Dat zorgt ervoor dat je sneller gaat snaaien en dat wil je juist voorkomen.
7. Drink voldoende water tussendoor
Door voldoende water te drinken zit je sneller vol. Het hydrateert ook, wat weer fijn is als er alcohol wordt gedronken. Probeer in ieder geval 1 tot 1,5 liter water te drinken. Dat weerhoud je ervan om te veel naar de frisdrank en alcohol te grijpen.