Leef je eigenlijk best gezond maar val je maar niet af omdat je ’s middags of ’s avonds steeds de snoeppot of koelkast leeg eet? Niets is zo frustrerend als goed je best doen, terwijl het nauwelijks effect heeft. Emotie-eten kan je verdrietig en wanhopig maken. Hoe kom je uit deze neerwaartse spiraal?
Wat is emotie-eten eigenlijk?
Emotie-eten is het dempen van ongemakkelijke gevoelens en negatieve emoties met eten. Dit werkt alleen op de korte termijn: door te eten leid je jezelf even af van het ongemak. Daarna komt het gevoel vaak in tweevoud terug, want nu voel je je ook nog eens rot dat je wéér hebt lopen snoepen! Je komt in een vicieuze cirkel waardoor je je steeds slechter gaat voelen over jezelf, en daardoor het emotie-eten verergert.
Emotie-eten wordt vaak als vervelend ervaren en het draagt meestal bij aan het in stand houden van overgewicht. Wat het snacken of snoepen triggert, is bij iedereen anders. Stress op werk, ruzie in de familie, eenzaamheid, verveling, angsten. En soms ben je je niet eens van deze emoties bewust, maar besef je pas achteraf dat je weer wat lekkers in je mond gestopt hebt. Leren omgaan met emotie-eten is een langdurig en uitdagend proces, de juiste hulp en motivatie verhogen de kans van slagen aanzienlijk.
Bewust kiezen
Allereerst moet je het emotie-eten zelf als een probleem ervaren. Vind je het eigenlijk helemaal niet erg, dan zal je niet zo snel moeite doen om te veranderen. Ben je het écht zat, dan is de motivatie groter om moeite te doen om anders met jouw emoties om te leren gaan. Maak bewust de keuze voor een gezonder leven, waar overmatig snacken of snoepen niet bij hoort.
Welke emoties ervaar jij?
Weet je eigenlijk wel welke emoties je ervaart waardoor je gaan snoepen? Soms is er een heel duidelijke aanleiding, maar soms ook helemaal niet. Nu veel mensen thuiswerken, ligt ook de verveling op de loer. Door die verveling voel je onrust, en deze onrust probeer je te dempen door iets lekkers te eten. Schrijf eens alle gedachten op die je hebt vlak voordat je iets gaat eten. Of is er een gedachte waar je mee worstelt? Door inzicht in jouw gedachten en emoties te krijgen, weet je ook beter hoe je jezelf kunt helpen.
Wat wil ik écht?
Vaak vinden we heel andere dingen belangrijk in het leven dan overmatig snacken of snoepen. Je familie en gezondheid zijn vast prioriteit voor jou. Schrijf eens voor jezelf op wie of wat jij allemaal belangrijk vindt in het leven. Dat zijn geen doelen die je kunt behalen, maar waarden die jou richting geven. Als je deze helder hebt, kun je beter dingen kiezen om te doen die daaraan bijdragen.
Focus op het positieve
Vaak zijn we geneigd om te focussen op het negatieve: ik mag niet snoepen. In plaats daarvan kun je beter je energie stoppen in het doen van activiteiten die belangrijk voor jou zijn, die je voldoening geven en die bijdragen aan jouw gezondheid. In plaats in de supermarkt te denken ‘ik mag geen snoep of chips kopen’, focus je je op de gezonde alternatieven die je wél in huis wilt hebben. Zo werk je stapje voor stapje op een positieve manier aan een gezondere leefstijl.
Baas over eigen snaaigedrag
Met de tips uit deze blog kun je al een mooie beginnetje maken. Ervaar jij emotie-eten echt als een probleem en ben je het zat? Wil je jezelf niet steeds belonen met iets lekkers? Wil je weer normaal met eten om kunnen gaan? Start dan met de online cursus Baas over eigen snaaigedrag. Tijdens de cursus leer je jouw gevoelens en afleidende gedachten te herkennen en beter te kiezen voor iets gezonds in plaats van te snaaien.
Check hier of de cursus iets voor jou is, of volg eerst de gratis proefles. Wil je op de hoogte blijven van kortingsacties? Volg dan @baasovereigensnaaigedrag op Instagram of facebook. Eerst even sparren met mij of dit de juiste stap voor je is? Ook dat kan! Mail naar eva@fitmeteva.nl om een belafspraak in te plannen.