De een vond het al heerlijk, de ander heeft het omarmd tijdens de coronacrisis: wandelen. Zo simpel en laagdrempelig als het is, zo’n gunstig effect heeft het op je gezondheid. Mocht je nog twijfelen, lees dan snel verder. Wat zijn de voordelen van wandelen?
Zo’n 11 miljoen Nederlanders wandelen wel eens voor hun plezier. Grote kans dat jij ook wel eens de wandelschoenen aantrekt dus. Het mooie aan wandelen is dat je het helemaal naar je eigen wens kunt doen. Van een simpel blokje om, tot lange wandeltochten. Van een wandeling met de hond, tot een mooie stadswandeling langs culturele hotspots. Wandelen kun je overal doen en je hebt er niets voor nodig. Behalve een beetje tijd.
Wandelprogramma’s zoals de Nationale Diabetes Challenge worden de laatste jaren steeds populairder. En dat is niet voor niets, want er zitten veel lichamelijke én geestelijke voordelen aan wandelen. Ik zet je voor je op een rijtje.
De lichamelijke voordelen van wandelen
- lagere bloeddruk, vetmassa, buikomvang
- lager gewicht
- betere opname van (brand)stoffen uit het bloed
- grotere spierkracht (bij ouderen)
- hogere vetvrije massa, dus meer spiermassa (bij ouderen)
- hogere loopsnelheid (bij ouderen)
- minder fracturen (bij ouderen)
- betere slaapkwaliteit
Als je aan je gezondheid wilt werken, bijvoorbeeld met een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), is wandelen dus erg aan te raden. De Beweegrichtlijn schrijft ons minimaal 150 minuten bewegen per week voor, en wandelen valt daar ook onder. Als je meer wandelt, voldoe je ook beter aan de Beweegrichtlijn. En ook dat levert weer een boel voordelen op.
Meer bewegen = een kleiner risico op:
- depressieve symptomen
- hart- en vaatziekten
- darmkanker
- borstkanker
- diabetes
- cognitieve achteruitgang/dementie/alzheimer (bij ouderen)
- (heup)fracturen (bij ouderen)
- lichamelijke beperkingen (bij ouderen)
- vroegtijdig overlijden
Mentale voordelen
Door meer te wandelen, en dus bewegen, werk je ontzettend goed aan je gezondheid dus! Zeker een reden om ook met een buitje even dat blokje om te lopen. Maar wandelen heeft niet alleen lichamelijk veel voordelen, ook psychische hebben we er baat bij. Je ervaart minder stress, je kunt je beter concentreren, je geheugen wordt beter en je bent creatiever. Zeker een mooie bijkomstigheid in de toch vaak al stressvollere coronatijd!
Hoeveel wandelen
Leuk, al die voordelen, maar hoeveel moet je daarvoor eigenlijk wandelen? Het aan te bevelen om elke dag eventjes te wandelen. Je hoeft echt niet meteen de vierdaagse te lopen (die gaat ook niet door dus dat scheelt), maar begin behapbaar. Om er een leuke uitdaging van te maken kun je met een stappenteller (via een app) werken, of bijvoorbeeld de app Ommetje. Met deze app van de Hersenstichting kun je bijvoorbeeld een wandelcompetitie met je familie of vrienden doen. Samen wandelen kan nu ook weer, maar houd daarbij wel voldoende afstand van je mede-wandelaars.
Dus waar wacht je nog op? Trek je schoenen aan en stap de deur uit wandel!
Bronvermelding: Alles over Sport, Continu Vrijetijdsonderzoek.