+31 6 43 54 69 81 eva@fitmeteva.nl

Sinterklaassnoep: hoe weersta je de verleiding?

Sinterklaassnoep: Hoe Weersta Je De Verleiding?

De schappen liggen er weer vol mee: Sinterklaassnoep. Klaar om de snoeppotten in kantoortuinen en keukenkastjes weer te vullen. Eraan toegeven betekent vaak een hele zak pepernoten in één keer leegeten. Hoe kun je deze verleiding weerstaan?

Als er iets is waar ik gek op ben, is het Sinterklaassnoep. Vooral marsepein en borstplaat vind ik niet te versmaden! Om nog maar te zwijgen van chocoladeletters en pepernoten. Ik voel jaarlijks een sterke oerdrift om m’n mandje vol te gooien met zakken Sintsnoep en die thuis in één ruk leeg te eten.

Futloos

Toch doe ik dat niet. Waarom? Ik weet van mezelf dat als ik er eenmaal aan begin, het einde zoek is en ik niet meer kan stoppen. En ook al ben ik slank van postuur, van 3 maanden lang overmatig suikers eten word ik zwaarder, futloos, slaap ik slechter en krijg ik minder zin om te sporten. En daar heb ik geen zin in. Ik heb ervaren hoe het voelt om aan die snaaidrift toe te geven, maar ik weet ook hoeveel lekkerder ik me in m’n vel voel zitten als ik matig ben met snoepen. Dit geeft mij de wilskracht om de verleiding te weerstaan. Maar mezelf alles ontzeggen wilde ik ook niet.

Mijn eigen regel

Daarom hanteer ik voor mezelf deze regel: ik eet alleen Sintsnoep tijdens de 3 weken dat de goede man ook echt in het land is, en ik beperk me tot het snoepgoed dat ik echt het állerlekkerste vind. Daarvan eet ik elke avond een klein stukje. Deze regel werkt goed voor mij, want ik heb niet het gevoel dat ik mezelf iets ontzeg, en als ik het eet, geniet ik er echt bewust van.

Gevolgen

Zodra ik een avond toch te veel heb gesnoept, merk ik dat meteen. Ik slaap slechter, ik heb meer last van ‘suikerdips’ (dat je je ineens heel trillerig voelt worden), ik heb geen zin om hard te lopen en als ik ga, ren ik minder lekker en ik kan me minder goed concentreren. Dat maakt dat ik na een avondje – bijvoorbeeld op 5 december 😉 – te veel snoepen daarna vrij makkelijk weer back to normal kan gaan.

Wat is je motivatie?

Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Iedereen heeft een persoonlijke motivatie. Houd je niet van Sinterklaassnoep? Dan is het een makkie! Maar ja, daarna komt het kerstsnoep en daarna de paaseitjes. Heel het jaar door zijn er verleidingen die we willen weerstaan. Ga daarom op zoek naar jouw motivatie.

Consequenties

Wat zijn de consequenties als je je overdadig tegoed doet aan Sinterklaassnoep? En op welke consequenties zit je niet te wachten? Schrijf dat voor jezelf op en bedenk in hoeverre je het snoepen wilt beperken. Is het voor jouw doel noodzakelijk om helemaal niets te snoepen, of mag je een klein beetje snoepen? En wat is een klein beetje? Als je dat helder voor ogen hebt, kun je een actiepunt voor jezelf gaan maken.

Actiepunt maken

Hoe zorg je er nou voor dat je je doel (niet of beperkt snoepen) gaat halen? Bedenk voor jezelf wat bij jou de zwakke momenten zijn. Is dat als je het snoep in de winkel ziet liggen, of als je op de bank zit en een filmpje kijkt? Stel voor jezelf een actiepunt op voor een ‘als-dan situatie’. Bijvoorbeeld: als ik in de winkel loop, doe ik in plaats van snoep een komkommer (of iets anders) in m’n mandje. Of: als ik op de bank een filmpje kijk, pak ik een appel (of iets anders) in plaats van snoep. Of: als ik zin om te snaaien krijg, ga ik een stukje wandelen. Het gaat erom dat je vooraf voor jezelf bepaalt op welk moment je het snoepgedrag gaat vervangen door welk ander gedrag.

Gaat het een keertje mis? Geen paniek. Niemand doet ooit iets perfect. Begin weer met frisse moed en wees niet te streng voor jezelf. Maar: denk ook niet dat alles verloren is en dat het dan toch niet meer uitmaakt of je veel snoept. Wees bewust dat je elk moment je gedrag weer kunt bijstellen. Jij bent de baas over jezelf!

Voorbereiden op de feestdagen

Ik ben erg benieuwd of je hier iets aan hebt gehad. Als je het leuk vindt mag je me een bericht sturen met je ervaring. Veel succes de komende maanden! Wil je nog meer kans op succes, start dan een leefstijltraject om je goed voor te bereiden op de feestdagen.

E-book "Fit in de zorg"

Mockup E book Fit in de zorg Eva Cornet Leefstijl coach Haarlem

Wil jij de eerste stap zetten om je weer fit en vitaal te voelen? Kies dan voor jezelf en download dit praktische e-book.

Contact

 

eva@fitmeteva.nl
+31 6 43 54 69 81

Postadres
Mathijsenstraat 43
2035 CL Haarlem

KvK-nummer: 74069691
BTW-nummer: NL002083259B66
AGB-code: 90107242

Bezoekadres

 

Mijn praktijk zit op de Raadhuisstraat 56A in Heemstede, in De Nieuwe Lente, centrum voor vitaliteit en gezondheid. 

Route De nieuwe lente Centrum voor vitaliteit Heemstede Fit met Eva Leefstijlcoach

Openingstijden

 

Maandag en dinsdag: 9.00 – 18.00 uur
Donderdag en vrijdag: 9.00 – 18.00 uur

Kwaliteit

 

Fit met Eva staat ingeschreven bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen voor leefstijlcoaches.

Privacybeleid
Algemene voorwaarden

Aangesloten bij Fit met Eva

Volg mij op Social Media

Over eva

Nieuwsbrief ontvangen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

BlogsSinterklaassnoep: hoe weersta je de verleiding?

Op deze website maak ik gebruik van kleine bestanden (cookies) die ik of andere partijen op je apparaat opslaan. Je hebt het recht om te kiezen of je al dan niet statistische en profileringscookies wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, help je me om je een betere ervaring te bieden. Cookiebeleid