+31 6 43 54 69 81 eva@fitmeteva.nl

Probeer iets nieuws en overwin jezelf

Probeer Iets Nieuws En Overwin Jezelf

‘Dat kan ik niet’, ‘dat vind ik eng’, ‘dat is niets voor mij’, ‘dat lukt me toch nooit’. We hebben onze (voor)oordelen vaak al klaar over bepaalde sporten en activiteiten. Vaak geheel ten onrechte, alleen kom je daar nooit achter als je het niet probeert. Wat brengt het je als je af en toe buiten je comfort zone treedt?

Hoe onbevangen we als kind nog in bomen klommen en op onze handen gingen staan, als volwassenen slijt er vaak toch een soort angst in. Angst om te vallen, angst dat iets niet lukt, angst om niet mee te kunnen komen in een groep. Mensen kunnen zelfs angstig zijn om zich in te spannen, omdat je hartslag dan omhoog gaat en je gaat zweten. Deze – vaak onbewuste – angsten belemmeren ons in onze bewegings- en keuzevrijheid.

Hoogtevrees

Ik herken dat zelf enorm. Vroeger klom ik in de hoogste boom, liep ik zomaar over het randje van de leuning van een hoge brug en zat ik zelfs bovenop lantaarnpalen! Inmiddels heb ik hoogtevrees en ben ik bang voor een hoge snelheid op de racefiets, bang om te vallen en mezelf pijn te doen. Dat belemmert me om beter en sneller te leren wielrennen. En mijn hoogtevrees belemmert me om bijvoorbeeld bergsport te doen. Hoge torens beklim ik wel. Dan moet ik bovenop eerst goed op mijn ademhaling letten, maar ik doe het wel en dat voelt als een overwinning op mezelf.

Op sportief vlak bleef ik vaak bij het vertrouwde: hardlopen. Tot ik 2,5 jaar geleden een proefles crossfit deed. Werkelijk álle onderdelen daarvan waren buiten (vaak vér buiten) mijn comfort zone. Toch ben ik gegaan en bleek het juist super leuk te zijn! Inmiddels doe ik het nog steeds met veel plezier. Als ik me had laten leiden door mijn angst, had ik nooit deze leuke sport ontdekt.

‘Dat kan ik toch niet’

In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat iemand ‘geen enkele sport leuk vindt’, of ‘niks kan’. Zo’n overtuiging zit vaak erg diep en de drempel om tóch iets te proberen is vaak hoog. Ik geef mijn klant dan de opdracht om een proefles van iets te doen wat buiten de comfort zone is. Waarom? Als iemand de sport of activiteit toch leuker dan gedacht blijkt te vinden, is het een succesverhaal. Maar als diegene het niks vindt, heeft hij of zij zichzelf overwonnen door over die drempel heen te stappen en toch te gaan. Ook een succesverhaal dus. Dat maakt de drempel om een andere nieuwe stap te zetten meteen kleiner.

Om mezelf ook te blijven uitdagen deed ik vorige week voor het eerst mee met een obstacle run: de Strong Viking brother edition. 13 kilometer door de modder en over/onder obstakels door. Het rennen was het probleem niet, maar ik ben niet het meest handige, lenige en sterke type dat moeiteloos over een 3 meter hoge muur klimt. Of dwars door een modderpoel kruipt. En waar ik met mijn hoogtevrees het meest voor huiverde: de ‘fjord drop’. Een 13 meter hoge glijbaan die recht naar beneden gaat en waar je met een klein schansje onderaan in het water wordt gelanceerd.

Euforisch

De fjord drop stond op ongeveer 8 km in het parcours. Hoe dichterbij we kwamen, hoe zenuwachtiger ik werd. Op de trap naar boven kreeg ik knikkende knieën van de hoogte en eenmaal bovenaan kon ik alleen nog maar uitkramen dat ik zo’n hoogtevrees had en zooooo bang was! Een vent zette me neer en gaf me instructies (benen gekruist, armen achter het hoofd). Toen zei hij: kijk, daar beneden is een camera, je moet wel even lachen. En voor ik kon kijken wat hij bedoelde, duwde hij me van de helling af en daar ging ik. Het was ik 3 seconden voorbij en ik had geeneens tijd om te beseffen wat er gebeurde. Toen ik boven kwam voelde ik me euforisch: wat was dat gaaf zeg! En ik had het gewoon gedaan! Strak van de adrenaline legde ik met een big smile op m’n gezicht de rest van het parcours af.

Super blij over de finish

Jezelf overwinnen

Ik had ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen, niemand dwong me immers om dit obstakel te nemen, ik kon er zo voorbij lopen. Dat had ik me laten leiden door mijn angsten en had ik me achteraf veel minder goed over mezelf gevoeld. Nu ik toch was gegaan, voelde dat als een enorme overwinning op mezelf. Dat gevoel wil ik mijn klanten ook altijd laten ervaren. Dat gevoel dat je jezelf heb overwonnen, hoe klein of groot de overwinning ook is, is echt heel fijn. Het geeft je zelfvertrouwen, en dat ik precies wat nodig is tijdens een leefstijltraject.

Wat wil jij doen om jezelf te overwinnen? Laat het achter in een reactie en ga de uitdaging met jezelf aan!

Gratis proefles!

baas over eigen snaaigedrag

Proefles 'Baas over eigen snaaigedrag'

Gratis proefles!

Contact

 

eva@fitmeteva.nl
+31 6 43 54 69 81

Postadres
Engelenburg 179
2036 RE Haarlem

KvK-nummer: 74069691
BTW-nummer: NL002083259B66
AGB-code: 90107242

Bezoekadres

Individuele gesprekken

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 A
2101HH Heemstede

GLI-programma CooL

Wijkcentrum de Wereld
Laan van Berlijn 1
2034SB Haarlem

Kwaliteit

 

Fit met Eva staat ingeschreven bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen voor leefstijlcoaches.

Privacybeleid
Algemene voorwaarden

Aangesloten bij Fit met Eva

Volg mij op Social Media

Over eva

Nieuwsbrief ontvangen?

BlogsProbeer iets nieuws en overwin jezelf

Op deze website maak ik gebruik van kleine bestanden (cookies) die ik of andere partijen op je apparaat opslaan. Je hebt het recht om te kiezen of je al dan niet statistische en profileringscookies wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, help je me om je een betere ervaring te bieden. Cookiebeleid