+31 6 43 54 69 81 eva@fitmeteva.nl

Herken je eigen ‘disfunctionele gedachten’

Herken Je Eigen ‘disfunctionele Gedachten’

Wie herkent het niet: je wilt afvallen maar hebt toch ‘ja’ gezegd tegen een taartje. Als je dan denkt: ‘Nu kan ik net zo goed door snoepen, want deze dag is toch al verloren’, dan is dat een disfunctionele gedachte. Ofwel: een gedachte die je NIET verder helpt om je doel (afvallen) te bereiken. Hoe ga je hiermee om en hoe voorkom je dat je door deze gedachten je verder van je doel verwijderd raakt?

Dat heb ik toch wel verdiend!

Mijn comfort food is pure chocolade. Ik krijg er nooit genoeg van. Niets is lekkerder dan na een lange werkdag even te relaxen op de bank met een groot stuk chocolade. Alleen wil ik liever niet zoveel snoepen, en val ik soms moeilijker in slaap door een overvloed aan 90% pure chocolade laat op de avond. Dat moest ik maar niet meer doen. Maar ja, na een drukke dag heb ik toch écht wel een stukje verdiend, vind ik. Elke avond. Dat help mij niet om mijn doel (beter slapen en minder suiker eten) te bereiken. Een typisch voorbeeld van een disfunctionele gedachte.

Deze gedachte (dat je dat lekkers toch wel hebt verdiend) is er eentje die iedereen wel zal herkennen. Dit zijn andere veelvoorkomende disfunctionele gedachten: ‘Ik ben een kilo aangekomen, ik zal toch nooit meer mijn streefgewicht bereiken.’ En: ‘Ik zal nooit mijn eetpatroon onder controle krijgen. Ik heb een eetbui gehad, ik ben een mislukkeling.’

Hoe zien deze niet-helpende gedachten eruit?

Disfunctioneren gedachten zijn vaak generaliserend, minimaliserend, dramatiserend of de gedachten praat iets goed. Hier een paar voorbeelden:

Generaliseren: Als iets in één situatie gebeurd is, zal het in alle situaties gebeuren. “Ik zal mijn eetpatroon nooit onder controle krijgen”

Dramatiseren: Het overdrijven van een situatie. Je maakt bepaalde situaties erger dan dat ze zijn. “Ik heb een eetbui gehad. Mijn hele dag is mislukt”

Minimalisering: Het neerhalen van zichzelf of het minimaliseren van positieve dingen die men over zichzelf denkt. “Ja ik zie er leuk uit, maar mijn benen zijn nog steeds te dik.”

Excuus zoeken: “ik had een zware dag, ik heb al die koekjes verdiend”

Wat hebben deze voorbeelden met elkaar gemeen? Ze helpen je NIET verder om je doel te bereiken.  Je moet hier dus mee leren om te gaan, want als je deze gedachten niet de baas kunt, is een poging om gezonder te leven stukken lastiger om vol te houden. Maar hoe doe je dat?

Hoe ga je ermee om?

Bij disfunctionele gedachten vraag je je twee dingen af:

  • Is deze gedachte waar?
  • Helpt deze gedachte mij mijn doel te bereiken?

Is het antwoord op deze vragen ‘nee’, dan weet je dat je jezelf negatief aan het beïnvloeden bent. Door hier even bij stil te staan, ben je je veel bewuster van de automatische gedachten waarmee we van alles voor onszelf ‘goedpraten’. De stap om vervolgens niet aan de gedachte toe te geven, is dan meteen stukken kleiner.


Wat zijn jouw disfunctionele gedachten?

Welke disfunctionerende gedachten houden jou het meest van je doel verwijderd? Ik ben benieuwd hoe je daarmee om gaat! Wil je hier meer over weten en hup krijgen hoe je dit in de praktijk brengt? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan

Gratis proefles!

baas over eigen snaaigedrag

Proefles 'Baas over eigen snaaigedrag'

Gratis proefles!

Contact

 

eva@fitmeteva.nl
+31 6 43 54 69 81

Postadres
Engelenburg 179
2036 RE Haarlem

KvK-nummer: 74069691
BTW-nummer: NL002083259B66
AGB-code: 90107242

Bezoekadres

Individuele gesprekken

De Nieuwe Lente
Raadhuisstraat 56 A
2101HH Heemstede

GLI-programma CooL

Wijkcentrum de Wereld
Laan van Berlijn 1
2034SB Haarlem

Kwaliteit

 

Fit met Eva staat ingeschreven bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen voor leefstijlcoaches.

Privacybeleid
Algemene voorwaarden

Aangesloten bij Fit met Eva

Volg mij op Social Media

Over eva

Nieuwsbrief ontvangen?

BlogsHerken je eigen ‘disfunctionele gedachten’

Op deze website maak ik gebruik van kleine bestanden (cookies) die ik of andere partijen op je apparaat opslaan. Je hebt het recht om te kiezen of je al dan niet statistische en profileringscookies wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, help je me om je een betere ervaring te bieden. Cookiebeleid