Het aantal volwassenen dat rookt of stevig drinkt neemt af, maar nog niet voldoende. Het aantal mensen met overgewicht is gelijk gebleven. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut. Als leefstijlcoach maak ik me hier zorgen over.
In 2018 gaf 22,4 procent van de volwassenen aan wel eens te roken, 8,2 procent gaf aan overmatig te drinken en 50,2 procent heeft overgewicht. Met andere woorden: de helft van de Nederlanders is te dik, 1 op de 5 mensen rookt en 1 op de 10 drinkt te veel alcohol. Met alle gezondheidsrisico’s van dien….
Moeilijk
Als leefstijlcoach maak ik mij hier ernstig zorgen over. Iedereen weet wel dat roken, alcohol drinken en overgewicht slecht zijn voor je gezondheid is. Hoe kan het dat deze cijfers dan zo alarmerend zijn? Hoe komt het dat het zo moeilijk is om dat biertje, die sigaret of dat taartje te laten staan?
Gewoontegedrag
Eten en drinken is gewoontegedrag. En dat doorbreek je niet zomaar, daar is meer dan ‘proberen’ voor nodig. En roken is zo verslavend dat zelfs de helft van de mensen na een hartaanval nog vrolijk doorrookt. Professionele hulp is hierbij noodzakelijk.
Een zorgprofessional kan – als die überhaupt al de tijd daarvoor heeft – iemand met een voeding- en beweegadvies naar huis sturen. Mooi, weer een zieltje geholpen. Dat gaat helaas niet op, want wat gebeurt er bij een voorgeschreven advies? Iemand vindt wandelen misschien niet leuk en wil liever fietsen. Of houdt niet van zuivel en is ‘bang’ voor gluten. Of heeft ’s ochtends geen tijd om te sporten maar ’s avonds juist wel. Dat blijft dat mooie voeding- of beweegschema dus gewoon in de kast liggen.
Wat doet een leefstijlcoach
Door gebruik te maken van coaching ga je naast iemand staan en kijkt samen met diegene wat de beste veranderingen zijn om gezondheidswinst mee te boeken. Daarbij wordt diegene gecoacht zodat hij of zij zélf de verantwoordelijkheid voelt om aan de eigen gezondheid te werken. Iemand leert wat gezonde keuzes zijn en leert deze zelfstandig te maken. En niet alleen deze maand, maar voor de rest van zijn leven. Een leefstijlcoach zet geen dieet is, maar zwengelt een gedragsverandering aan. En dat levert voor de lange termijn de meeste gezondheidswinst op.
Bij een leefstijltraject wordt niet enkel naar gezonde voeding gekeken, maar ook naar hoeveel iemand beweegt, hoe iemand slaapt, hoe gestrest iemand is en wat er verder speelt in diens leven. Het totaalplaatje dus. Dat draagt er ook nog aan bij dat een traject bij een leefstijlcoach meer effect heeft dan enkel een eenmalig voedingsadvies.
Leefstijlcoach Haarlem
Wil je afvallen, meer bewegen, stoppen met roken of drinken, beter slapen, minder stress ervaren of gewoon lekkerder in je vel zitten? Dan kan een leefstijlcoach jou zeker verder helpen! Zoek je een leefstijlcoach in de regio Haarlem? Neem dan vrijblijvend contact op met Fit met Eva.