Op de vooravond van World Vegan Day zag ik de documentaire Game Changers. Dat gaat over (top)sporters die volledig plantaardig eten. Ik ben zelfs nooit vegetariër geweest, maar toch ga ik nu een vegan challenge aan door tot het eind van het jaar volledig plantaardig te eten! Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.
Al jaren heb ik nagenoeg hetzelfde voedingspatroon. Veel zuivel en eieren, volkorenbrood, fruit en groenten en vis en kip. Zo min mogelijk geraffineerde suikers en geen alcohol. Een prima eetpatroon, maar ik heb wel veel last van m’n darmen en ik eet vaak dezelfde dingen. De cliënten die ik coach zetten stuk voor stuk mooie stappen die bijdragen aan een ander en gezonder eetpatroon. Hoe knap is het om een gewoonte van dagelijks witbrood met chocopasta om te buiten naar volkorenbrood met mager beleg. Of van helemaal niet ontbijten naar een volle bak kwark met banaan? Dat vergt veel aanpassings- en doorzettingsvermogen. En wat doe ik? Ik blijf bij mijn eigen oude vertrouwde eetpatroon.
Omgaan met verandering
Met deze vegan challenge ga ik ervaren hoe het is om echt grote veranderingen aan mijn eetpatroon door te voeren. Daardoor kan ik me beter verplaatsen in mijn cliënten, zij doen immers hetzelfde. Twee maanden plantaardig eten heeft voor mij invloed op een boel aspecten, van boodschappen doen, tot anders koken, tot creatiever met broodbeleg omgaan en lievelingsproducten, zoals eieren en kaas, vaarwel zeggen. Dat gaat zeker niet zonder slag of stoot!
Ik ga deze challenge ook aan omdat ik benieuwd ben wat plantaardig eten voor effect heeft op mijn lichaam. Die docu Game Changers is natuurlijk vreselijk Amerikaans en belicht zeer eenzijdige wetenschap. Het lijkt me sterk dat je betere sportprestaties neerzet door vegan te eten. Wat wel zo is, is dat een plantaardig dieet je sportprestaties dus niet in de weg staat. Ikzelf ben vooral benieuwd naar mijn energielevel, hoe vaak ik ziek word en hoe mijn darmen reageren.
Voedingswaarde monitoren
Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het risico op onvoldoende eiwitten en kcal en te veel (onverzadigde) vetten is bij veganisten groot. Daarom ga ik dagelijks bijhouden in de Eetmeter (de app van het Voedingscentrum) wat ik eet en of ik met het plantaardige eetpatroon wel aan een volwaardig voedingspatroon kan komen. En ik ga vitamine B12 suppleren. Deze vitamine moeten alle vegetariërs en veganisten bijnemen, omdat deze enkel via dierlijk eiwit opgenomen kan worden. En een vermoeidheid door een B12-tekort is wel het laatste wat je wilt als je veel sport.
Steur omgeving
Een ingrijpende leefstijlverandering heeft minder kans van slagen zonder de steun van je omgeving. Een belangrijk punt wat ik ook altijd met mijn cliënten bespreek. Gelukkig is mijn partner een hobbykok en wil hij deze uitdaging graag samen met mij aangaan. Sterker nog: hij is bijna fanatieker dan ik! Zonder zijn steun is deze challenge gedoemd om te falen, want zie het maar eens vol te houden als jij zelf iets anders eet dan de rest van je gezin of huisgenoten. Samen sta je gewoon sterker.
Tips
De komende maanden zal ik regelmatig mijn ervaring met de nieuwe ‘vegan lifestyle’ delen. Ook zijn tips en tricks van harte welkom, vooral om de lunch een beetje lekker en gevarieerd (en makkelijk) te houden. Zo, en dan ga ik nu maar een broodje humus smeren. En eentje met pindakaas!